Οσφυαλγία

Α. Δυσλειτουργία της ΙΕΡΟΛΑΓΟΝΙΑΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ.

Η άρθρωση αυτή απορροφά τους κραδασμούς στη λεκάνη και την οσφύ. Συνήθως οφείλεται σε τραυματισμό μετά από τροχαίο ή σε πτώση και προσγείωση με την μέση. Εκδηλώνεται με ήπιο ή ισχυρό πόνο χαμηλά στην οσφύ. Η καθιστική θέση επιτείνει τον πόνο και αναγκάζει τον ασθενή να σηκώνεται κάθε τόσο για να κάνει διατάσεις. Σε ασθενείς με χαμηλή οσφυαλγία η διάγνωση γίνεται με το Patrick’ s test : με τον ασθενή σε ύπτια θέση φέρουμε το πέλμα του πάνω στο γόνατο της αντίθετης πλευράς και πιέζουμε, αν ο ασθενής πονέσει το test είναι θετικό. Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα και εμπλουτισμένο πλάσμα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση αυτής της παθογένειας.

Β.  Τραυματισμός ΟΣΦΥΟΛΑΓΟΝΙΩΝ  ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ.

Οι σύνδεσμοι αυτοί σταθεροποιούν το κατώτερο τμήμα της Σπονδυλικής Στήλης. Το ένα άκρο των συνδέσμων αυτών ενώνεται με τους Ο4 και Ο5 σπονδύλους και το άλλο με το λαγώνιο οστό στο πίσω μέρος της λεκάνης. Ένας τραυματισμός ή δυσλειτουργία των συνδέσμων αυτών μειώνει την δύναμή τους, προκαλεί την σταδιακή εκφύλισή τους  με αποτέλεσμα πόνο  και αδυναμία κίνησης. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι βαθύς, ισχυρός πόνος που εμφανίζεται ξαφνικά και επιμένει για αρκετή ώρα. Ο πόνος εντείνεται πριν ή κατά την διάρκεια σωματικής άσκησης και σε συγκεκριμένες  στάσεις του σώματος, ιδιαίτερα στη καθιστική θέση. Οι συμβατικές θεραπείες περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία, ανάπαυση και παυσίπονα. Η  Αναγεννητική Ιατρική , με την χρήση βλαστοκυττάρων και εμπλουτισμένου πλάσματος, παρέχει στους ασθενείς εναλλακτικές επιλογές θεραπείας, που βοηθούν στην αναδόμηση των συνδέσμων.

Γ.   ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ μεταξύ των σπονδύλων.

Παίζουν σημαντικό ρόλο στη κίνηση της  σπονδυλικής στήλης. Με την πάροδο των ετών υφίστανται φθορά και υπερτροφία που οδηγεί σε Οστεοαρθρίτιδα, περιορισμό της κίνησης και οσφυαλγία. Πρόσκαιρες λύσεις αποτελούν τα αντιφλεγμονώδη, η έγχυση κορτιζόνης, παυσίπονα αλλά δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος. Σε σοβαρά περιστατικά απαιτείται χειρουργική επέμβαση ( σπονδυλοδεσία ). Η Αναγεννητική Ιατρική με την βοήθεια των βλαστοκυττάρων και του εμπλουτισμένου πλάσματος βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δ.   ΜΕΣΑΚΑΝΘΙΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ.

Σταθεροποιούν τις ακανθώδεις αποφύσεις των σπονδύλων. Συχνός τραυματισμός αυτού του τύπου αφορά τον αυχένα, δίκην κίνησης του μαστιγίου ( whiplash ) ή τραυματισμός  επιτάγχυνσης – επιβράδυνσης, που συμβαίνει σε τροχαία ατυχήματα. Η διάγνωση αυτών των τραυματισμών γίνεται με την βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας. Εκδηλώνεται με πόνο, μείωση του εύρους των κινήσεων και ευαισθησία στη περιοχή των τραυματισμένων συνδέσμων. Η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα και το εμπλουτισμένο πλάσμα παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (αυξητικούς παράγοντες και πρωτεΐνες ) στον τραυματισμένο σύνδεσμο, ώστε  να επιτευχθεί η ταχύτερη αναγέννηση και αποκατάσταση των ιστών.