Αποσυμπίεση

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το κόσμο πάσχουν από οσφυαλγία και αυχεναλγία λόγω κήλης ή προβολής του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Παλαιότερα, η λύση για τις παθήσεις του μεσοσπονδυλίου δίσκου ήταν η φαρμακευτική αγωγή, η αποχή από τη σωματική άσκηση και η παραπομπή σε φυσικοθεραπεία. Εάν ο ασθενής δεν παρουσίαζε βελτίωση, θα έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή απλώς να συνηθίσει να ζει με αυτό το πρόβλημα. Τώρα πια, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες μιας ομάδας κορυφαίων ιατρών και μηχανικών ιατρικών οργάνων υπάρχει μια εναλλακτική λύση για τέτοιου είδους παθήσεις, μια λύση αποτελεσματική όσο και ασφαλής: η Αποσυμπίεση Μεσοσπονδυλίου Δίσκου. Η θεραπεία αυτή είναι μια αποτελεσματική, απόλυτα ασφαλής και οικονομική διαδικασία χωρίς τους κινδύνους που ενέχουν τα φάρμακα, οι ενέσεις, οι χειρουργικές επεμβάσεις ή η αναισθησία. Η Αποσυμπίεση δεν υπόσχεται μόνο να ανακουφίσει τον πόνο, αλλά δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών να ακολουθήσει έναν πιο ενεργητικό τρόπο ζωής.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες ερωτήσεις - απαντήσεις για την Αποσυμπίεση Μεσοσπονδυλίου Δίσκου.

Ερ.Τι είναι η Αποσυμπίεση Μεσοσπονδυλίου Δίσκου;
Aπ.

Η υπερβολική καταπόνηση ή ο τραυματισμός του μεσοσπονδυλίου δίσκου αποδυναμώνει τις εξωτερικές του ίνες. Κατά συνέπεια, μέρη του εσωτερικού του δίσκου προβάλλουν προς τα έξω και ο δίσκος συμπιέζεται ή χάνει ύψος. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να μειώνεται η απόσταση μεταξύ των γειτονικών άνω και κάτω σπονδύλων και να στενεύει το κανάλι μέσω του οποίου εξέρχεται η σπονδυλική νευρική ρίζα (σπονδυλική στένωση). Καθώς η προβολή επιδεινώνεται και το κανάλι στενεύει, συμπιέζεται και η νευρική ρίζα στο επηρεαζόμενο επίπεδο. Αυτό προκαλεί μυϊκούς σπασμούς και φλεγμονή (οίδημα), μειώνοντας περαιτέρω το διαθέσιμο χώρο. Συνδυαστικά, διαταράσσεται η μηχανική λειτουργία –δηλαδή η κίνηση– των αρθρώσεων και παρακωλύεται η παροχή θρεπτικών ουσιών στο δίσκο. Λόγω της ελλιπούς τροφοδότησης, οι εξωτερικές ίνες του δίσκου αφυδατώνονται και αποδυναμώνονται (εκφυλίζονται), επιταχύνοντας την όλη διαδικασία. Η μη χειρουργική Αποσυμπίεση του μεσοσπονδυλίου δίσκου έχει σχεδιαστεί ώστε να διακόπτει αυτή την αλυσιδωτή διαδικασία.

Ερ.Πώς λειτουργεί;
Aπ.

Μια μη επεμβατική, μη χειρουργική θεραπεία
Η Αποσυμπίεση Μεσοσπονδυλίου Δίσκου είναι μια μη επεμβατική, μη χειρουργική θεραπεία, η οποία πραγματοποιείται σε ειδικό τραπέζι που ελέγχεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο μοιάζει με το μηχάνημα σπονδυλικής έλξης. Κάθε δίσκος προσεγγίζεται μεμονωμένα και με εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών έλξης και χαλάρωσης κατά τη θεραπεία, σε συνδυασμό με σωστή στάση σώματος, μπορεί να δημιουργηθεί αρνητική πίεση στο εσωτερικό του δίσκου. Η τεχνική αυτή διαχωρίζει ήπια τον επηρεαζόμενο δίσκο 5 έως 7 χιλιοστά, δημιουργώντας αρνητική πίεση (ή κενό) μέσα στο δίσκο, βοηθώντας στην επαναφορά του προβεβλημένου ιστού. Παράλληλα, χάρη στην αρνητική πίεση, διευκολύνεται η εισροή νερού, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο δίσκο. Με τον τρόπο αυτό, ο εκφυλισμένος δίσκος ενυδατώνεται και ενισχύεται με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να εκκινήσει η διαδικασία της επούλωσης.

Ερ.Τι είναι η αρνητική πίεση; Πώς θεραπεύει την κήλη ή την προβολή του δίσκου;
Aπ.

Η αρνητική πίεση είναι ένα είδος αναρρόφησης ή δημιουργίας κενού από το δίσκο κατά τη θεραπεία Αποσυμπίεσης. Η διαδικασία αυτή προάγει την επαναφορά του υλικού το οποίο έχει σχηματίσει την κήλη, έτσι ώστε να επουλωθεί το κατεστραμμένο εξωτερικό περίβλημα του δίσκου.

Ερ.Σε τι διαφέρει η Αποσυμπίεση από τη θεραπεία Σπονδυλικής Έλξης;
Aπ.

Η βασική διαφορά κατά τη θεραπεία Αποσυμπίεσης είναι το προηγμένης τεχνολογίας υπολογιστικό σύστημα που χρησιμοποιείται για να σχεδιαστεί και να τηρηθεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο ειδικά για τον κάθε ασθενή. Το σύστημα αυτό καθοδηγεί τη θεραπεία με εναλλαγή κύκλων έλξης και χαλάρωσης, ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη αρνητική πίεση για τη θεραπεία του δίσκου. Τα κοινά μηχανήματα σπονδυλικής έλξης, ακόμη και τα μηχανήματα διακοπτόμενης έλξης, δεν παρέχουν τη δυνατότητα τέτοιου είδους θεραπείας και επομένως δεν μπορούν να δημιουργήσουν το κενό που χρειάζεται για τη θεραπεία και την επούλωση.

Ερ.Υπάρχουν παθήσεις για τις οποίες δεν ενδείκνυται η θεραπεία Αποσυμπίεσης;
Aπ.

Η Αποσυμπίεση Μεσοσπονδυλίου Δίσκου δεν ενδείκνυται στην περίπτωση εγκυμοσύνης, παχυσαρκίας, οστεοπόρωσης ή εκτεταμένης βλάβης του νευρικού συστήματος. Επίσης, η Αποσυμπίεση δεν είναι  κατάλληλη για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη με εγκατάσταση προσθετικών μερών όπως βίδες, μεταλλικές πλάκες, ράβδοι ή κλωβοί. Ωστόσο, επιτρέπεται η θεραπεία Αποσυμπίεσης έπειτα από αρθρόδεση ή χειρουργική επέμβαση χωρίς σπονδυλοδεσία.

Ερ.Ποιες παθήσεις βοηθά η Αποσυμπίεση;
Aπ.

Οποιαδήποτε πάθηση οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει σε βλάβη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, όπως για παράδειγμα η κήλη, η προβολή δίσκου, η σπονδυλική στένωση, η ισχιαλγία ή η ριζοπάθεια (συμπίεση νεύρου).